Asociatia a luat nastere din dorinta membrilor de a promova, pastra si duce mai departe motivele traditionale unice din localitatea Sic, judetul Cluj. Aceasta zona este una foarte bogata in traditii, in prezent inca se regasesc modele si metode ce se foloseau si in urma cu 100 de ani. Produsele vor fi fabricate prin imbinarea metodelor traditionale cu mijloace moderne.

In Sic, exista un flux destul de mare de turisti, atrasi in primul rand de unicitatea traditiilor. Acestea nu pot fi regasite in nici o alta localitate din Campia Transilvana.

Portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale in care se contopesc stilurile de origine maghiara, secuiasca şi cele saseşti. In decursul secolelor aceste stiluri au devenit mai pronuntate sau mai putin pronuntate, unele elemente de haina disparand, altele aparand, dar in esenta lui, de a se afirma culorile negru, roşu, alb, albastru, au ramas constante. Turistii sunt atrasi in zona de asemenea de stufaris si lacurile din imprejurimi, singura zona din Romania cu un ecosistem asemanator celui Deltei Dunarii.

In aceasta localitate ce In prezent numara 2.900 de locuitori, numar in continua scadere din pricina numarului redus de locuri de munca, asociatia Textilia va crea noi locuri de munca si va oferi cursuri de calificare pentru angajati.

Se doreste ca aceste produse locale fabricate de catre localnici sa devine accesibile unei largi categorii de public. Din acest motiv, pe langa produsele traditionale sicanesti, se vor fabrica si produse stilizate, pentru ca produsele sa raspunde cerintelor clientilor, ca motivele traditionale sa se poata patrunde in casele secolului nostru.

Textilia

Asociaia Textilia a pus bazele unei Structuri de Economie Sociala (SES) si isi propune integrarea pe piata muncii a persoanelor care apartin unor grupuri vulnerabile, care se confrunta cu dificultati in a gasi un loc de munca, prin dezvoltarea unei activitati generatoare de venituri in domeniul mestesugurilor (tesaturi, croieli, broderii) traditionale specifice zonei de Campie Transilvana.
Principalul obiectiv al unitatii este de crearea si mentinerea locurilor de munca in zona rurala. Toti angajatii au participat la cursuri de calificare in diferite domenii, pentru a se putea integra pe piata muncii. Acestia au urmat cursuri de calificare profesionala de tesator manual, croitor.
In urma investitiilor facute sub forma cursurilor de calificare pentru echipa care lucreaza in cadrul SES rezulta produse si servicii de o calitate ridicata.

In acelasi timp se urmareste promovarea mestesugurilor traditionale si a produselor realizate in Romania.

In cadrul Societatii de Economie Sociale înfiintate sunt dezvoltate diferite produse de tesatura, croitorie, broderie unicate.
Deasemenea realizam produse de croitorie la comanda, cum ar fi lenjerii de pat care sa se potriveasca perfect cu pernele si plapumile clientului. Realizam, la comanda, lenjerii, prosoape, fete de masa pentru pensiuni, hoteluri. Aceste produse se pot personaliza prin brodare computerizata cu logo-ul unitatii.
In tesatoria noastra putem realiza covoare din diferite tipuri de fire de lana naturala, la dimesiunile si modelul/culorile cerute de clienti.

Clienti